V poslední době je vcelku moderní pojídání chilli papriček, ale není to opravdu pro každého. My si z těch středně pálivých uděláme tradiční fazolovou polévku.
Ingredience: 300 g červených fazolí, 3 až 4 nakládaná rajčata, 75 g anglické slaniny, 1 papriková klobása, 1 červená paprika, 1 mrkev, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 až 2 chilli papričky, 200 g zakysané smetany, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička oregana, 3 lžíce oleje, čerstvý koriandr, pepř, sůl
Postup: Den předem namočíme fazole do vody, druhý den je slijeme, znovu zalijeme a uvaříme doměkka v osolené vodě, nebo si to ulehčíme a použijeme plechovku konzervovaných fazolí.
Slaninu nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme nadrobno a vše zasmahneme na oleji. Přidáme papriku a mrkev, které nakrájíme na kostičky, chilli papričky nakrájíme na tenoučké plátky, nasekáme rajčata a vše přidáme k základu.
Pak přijdou na řadu fazole. Pokud jsou v plechovce, tak je přidáme i s nálevem, polévku dolijeme vodou asi tak do 1,5 l a necháme vařit. Nakrájíme klobásu na kolečka a přidáme ji do polévky společně s kořením, dosolíme a povaříme ještě asi 10 minut.
Polévku podáváme s lahodnou zakysanou smetanou a s čerstvě nasekaným koriandrem.