Tímto lahodným dortem s čokoládovo-karamelovým krémem potěšíte každého oslavence.
Suroviny
Na těsto – 220 g hladké mouky – 1 lžička prášku do pečiva – ½ lžičky jedlé sody – 190 g másla – 3 vejce – 230 g krupicového cukru – 170 ml silného espressa – 50 g kakaa – 100 g zakysané smetany
Na krém – 140 g krupicového cukru – 170 ml teplé šlehačky – 40 ml vody – 300 g čokolády – 300 g změklého másla
Na polevu – 120 g krupicového cukru – 2 lžíce vody – 20 g másla – 120 ml teplé šlehačky – špetka soli – vlašské ořechy
Postup
1. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a jedlou sodou. Zvlášť smíchejte espresso se zakysanou smetanou a kakaem. Máslo vyšlehejte s cukrem. Pak směsi spojte a postupně zašlehejte vejce. Těsto nalijte do formy s pečicím papírem a pečte 30 minut při 170 ºC.
2. Cukr s vodou zahřejte a nechte 4 minuty probublávat. Přilijte šlehačku a krátce povařte. Přidejte nasekanou čokoládu a nechte rozpustit. Pak zašlehejte máslo.
3. Cukr s vodou zahřejte. Vmíchejte máslo, šlehačku a sůl. Nechte vychladnout.
4. Korpus rozřízněte na tři díly a slepte krémem. Dort přelijte omáčkou a posypte ořechy.