Suroviny:
300 g hladké mouky
30 g másla
1 žloutek
špetka soli
120 ml mléka
půl kostky droždí
1 lžíce cukru
Na náplň:
60 g másla
120 g mletého máku
4 lžíce cukru
6 lžic mléka
lžička citronové šťávy
Postup:
Mléko nalijte do rendlíku a lehce zahřejte, mělo by být vlažné. Přidejte do něho lžíci cukru a rozdrobené droždí, lehce promíchejte a nechte pět minut odstát. Do mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, žloutek a špetku soli.
Směs promíchejte vařečkou a poté přilijte kvásek a hněťte, dokud nevznikne vláčné těsto.
To zasypejte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Mezitím si připravte náplň. V kastrolu rozpusťte máslo a přidejte do něho cukr, mléko, mák a citronovou šťávu. Vše za stálého míchání krátce povařte a poté nechte vychladnout. Z vykynutého těsta vyválejte obdélníkový plát a náplň na něj namažte.
Poté ho stočte do ruličky a tu z vrchní strany po celé délce nařízněte ostrým nožem. Následně začněte s pletením. Prameny překládejte přes sebe tak, aby řez byl směrem nahoru.
Oba konce pletence spojte a vznikne vám věnec. Ten přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Před nakrojením nechte kringel zcela vychladnout.