Esterházy je typ krémového dortu, který má svůj původ v Maďarsku.
Suroviny
Na těsto – 150 g lískových ořechů – 250 g krupicového cukru – 150 g mandlí – 100 g hladké mouky – 8 bílků – 100 g Hery – pečicí papír
Na krém – 500 ml mléka – 5 žloutků – 500 ml smetany – 400 g krupicového cukru – 1 vanilkový pudink – 2 ztužovače šlehačky – 50 ml koňaku
Na polevu – 100 g bílé čokolády – 50 g hořké čokolády – 70 g Hery
Postup
1. Opražte ořechy a mandle o posekejte je nahrubo. Část odložte stranou. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně do něj vmíchejte ořechy s moukou. Nakonec přimíchejte rozpuštěnou Heru.
Těsto rozetřete na pečicí papír do tvaru pěti placek a pečte při 170 °C asi 8 minut.
2. Dejte vařit 350 ml mléka. Zbylé mléko rozšlehejte s pudinkem a cukrem a vmíchejte do vroucího mléka. Míchejte do ztuhnutí. Odstavte a přidejte žloutky. Po vychladnutí pudink rozšlehejte, přilijte koňak a opatrně přimíchejte vyšlehanou smetanu se ztužovačem.
3. Placky spojte krémem, potřete jím i boky dortu, a posypte zbytkem ořechů. Povrch polijte polevou – bílou čokoládu rozpusťte s 50 g Hery. Vzor na povrchu vytvořte pomocí tmavé polevy z hořké čokolády rozpuštěné se zbylou Herou. Hotový dort dejte vychladit.