Z bezinek je nejen zdravý sirup, ale můžete si z nich připravit i skvělý džem.
Potřebujete:
✿ 200 g třtinového cukru
✿ 800 ml vody
✿ šťávu z 1 citronu
✿ 20 bezových květů
Dohotovení:
✿ kousek zázvoru
✿ kůru a šťávu z 1 citronu
✿ 2 Želírfixy 2:1
✿ 2 bezové květy
1. Třtinový cukr svařte s vodou asi 5–10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidejte citronovou šťávu, promíchejte a přidejte očištěné bezové květy, které lehce zatižte, aby zůstaly pod hladinou. Nechte přes noc louhovat v chladu.
2. Vylouhovaný sirup přeceďte, přidejte nastrouhaný zázvor, nastrouhanou citronovou kůru a oba Želírfixy 2:1 a společně povařte 3–5 minut. Ke konci varu přidejte citronovou šťávu.
3. Po odstavení z plotny přidejte do hrnce otrhané kvítečky z bezových květů. Horký džem nalijte do čistých sklenic, postavte je dnem vzhůru a nechte zchladnout.