Jakmile se na stromech začnou zabarvovat první listy, přichází ve Spojených státech čas na přípravu tradičních podzimních dezertů, které mají za oceánem dlouhou tradici a všichni Američané je milují.
Za vyzkoušení rozhodně stojí asi nejoblíbenější z nich – křehký koláč s dýňovým krémem, který voní po skořici a po zázvoru.
Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
2 lžíce studené vody
1 lžíce cukru
špetka soli
Na náplň:
700 g máslové dýně
200 ml smetany ke šlehání
100 g třtinového cukru
1 lžička skořice
1 lžička mletého zázvoru
špetka mletého hřebíčku
špetka muškátového oříšku
špetka soli
2 vejce
Na ozdobu:
šlehačka
hrst ořechů
Krok za krokem:
1. Nejprve se pusťte do přípravy dýňového pyré. Dýni očistěte a nakrájejte ji na menší kousky. Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut doměkka.
2. Vychladlou dýni vložte do stolního mixéru a rozmixujte ji na hladké pyré. To odložte prozatím stranou a nechte ho odpočinout v lednici. Mezitím se pusťte do přípravy těsta.
3. Prosátou mouku smíchejte se solí a cukrem, přidejte na kostičky nakrájené vychlazené máslo a prsty vypracujte tradiční drobenku.
Do té vmíchejte vejce a studenou vodu. Vzniklé těsto zabalte do fólie a uložte ho asi na hodinu do lednice. Získá tak tu správnou konzistenci.
4. Z vychlazeného těsta vyválejte kulatý plát a vložte ho do koláčové formy. Jeho okraje seřízněte nožem a střed těsta na několika místech propíchněte vidličkou.
Přikryjte ho pečicím papírem a zasypejte fazolemi. Pečte 190 °C asi 5 minut, poté odstraňte papír a koláč pečte dalších několik minut.
5. Do dýňového pyré vmíchejte vejce, koření, cukr, sůl a tučnou smetanu ke šlehání. Vše promíchejte metlou, aby vznikl hladký krém. Ten nalijte do předpečeného korpusu a jeho povrch uhlaďte stěrkou.
6. Koláč vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte ho asi 45 minut, dokud okraje nezezlátnou a náplň neztuhne. Poté ho přesuňte na mřížku a nechte ho zcela vychladnout.
Asi 2 hodiny před nakrojením vložte koláč do lednice, bude se vám lépe krájet a nebude se rozpadat. Před podáváním ho ozdobte šlehačkou a nahrubo nasekanými ořechy.
Smažené jablečné koblížky
Tyto božské koblížky se připravují s jablečným moštem, který jim dodává vláčnost a výraznou vůni i chuť.
Ve Spojených státech se na podzim prodávají na farmářských trzích, většinou doplněné o šálek horkého jablečného nápoje. Pokud neplánujete cestu za oceán, připravte si tento voňavý dezert v pohodlí domova!
Suroviny:
250 ml jablečného moštu
300 g hladké mouky
100 g másla
2 vejce
150 g třtinového cukru
120 ml zakysané smetany
2 lžičky kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
skořicový cukr na obalení
olej na smažení
Jak na to?
Mošt nalijte do kastrolu a na středním plameni ho nechte probublávat, dokud se nezredukuje asi na polovinu.
Odložte ho stranou a nechte zcela vychladnout. V míse smíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek, sůl, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek.
V jiné míse vyšlehejte rozpuštěné máslo s třtinovým cukrem do hladké směsi. Do té pak postupně zašlehejte vejce, zakysanou smetanu a zredukovaný mošt.
Na závěr přidejte suché suroviny a vytvořte husté těsto. To rozválejte na silný plát a vykrojte z něj kolečka.
Ve velké pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje, vložte do něj koblížky a smažte je z obou stran dozlatova. Po vyjmutí z oleje je ihned obalte ve směsi cukru a skořice. Podávejte je ještě teplé, doplněné o lžíci jogurtu.
Nikdy sem nezkusila dýňový koláč, ale podle tohohle receptu to zkusím. Snad to uvařím správně bez problémů.
Tento recept na dýňový koláč vypadá skvěle! Zázvor a skořice jsou pro podzimní dezerty perfektní kombinací.
Moc ráda peču a dýňový koláč zní báječně! Už se těším, až ho vyzkouším s rodinou. Snad se mi to povede!