Úroda dýní se dá zpracovat mnoha způsoby, naslano i nasladko. Zkuste třeba tuhle pochoutku, ve které se snoubí chuť dýně a pomeranče.
Potřebujete:
✿ 1 kg dýně Hokkaido
✿ 300 g třtinového cukru
✿ 400 ml vody
✿ 1 pomeranč
✿ 1 citron
✿ 1 lžičku skořice
✿ 1 lžičku mletého kardamomu
✿ 1/2 lžičky mletého hřebíčku
✿ 1 lžičku kyseliny citronové
✿ 1 lžičku ovocného pektinu
1. Z očistěné dýně vyjměte semínka a nakrájejte ji na kousky i se slupkou. Vsypejte je do hrnce a podlijte vodou. Přidejte cukr, kyselinu citronovou, všechno koření a šťávu z pomeranče a citronu. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte, dokud dýně zcela nezměkne.
2. Měkkou dýni i s nálevem důkladně rozmixujte, do směsi přidejte pektin rozmíchaný se lžící cukru a pár minut ještě na mírném plameni povařte.
3. Ještě horký džem plňte do připravených čistých skleniček, uzavřete je a na pár minut otočte dnem vzhůru. Sklenice s džemem můžete ještě zavařit v hrnci s vodou na 80 °C přibližně po dobu 20 minut a poté uložit do spíže.