Rizoto s dýní podle italského receptu je trochu náročnější na přípravu, protože vyžaduje stálé míchání a hlídání při vaření, ale výsledek stojí za to.
Potřebujete:
✿ 1,5 hrnku nakrájené máslové dýně
✿ 2 hrnky rýže arborio
✿ 8 hrnků vývaru
✿ 1 lžičku másla
✿ 1 cibuli
✿ sůl, pepř
✿ 50 g parmezánu
✿ čerstvé bylinky (šalvěj, koriandr, petržel…)
1. Nastrouhejte parmezán nejemno. Cibuli nakrájejte nadrobno. Dýni oloupejte, semena vydlabejte a nakrájejte ji na menší kostky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm cibuli, až zesklovatí.
2. Přidejte rýži arborio a 1,5 hrnku horkého vývaru. Důkladně promíchejte, aby rýže nasákla co nejvíce vývaru. Přidejte další 1,5 hrnku vývaru a promíchejte a přidejte dýni.
Až se vývar vsákne, přidejte další a postup opakujte do doby, než rýže absorbuje většinu vývaru. Pak osolte a opepřete.
3. Po 25–30 minutách ochutnejte, zda je rýže uvařená na skus. Pokud vám přebývá hodně tekutiny, slijte ji. Nechte rizoto odstát a servírujte posypané sýrem a bylinkami.