Je to to nejchutnější, co se dá z dýně připravit. Můžete tu experimentovat s exotickým kořením. Pro sytější variantu přidejte do polévky trochu opečeného kuřecího masa.
Ingredience na 4 porce:
● 1 středně velká dýně
● 2 lžíce másla
● 1 lžička mleté skořice
● 1 lžička mletého kari
● 1 lžička mleté kurkumy
● špetka mletého chilli
● 1 cibule
● 1 stroužek česneku
● 1 l zeleninového vývaru
● 200 ml kokosového mléka
● sůl
● pepř
Postup:
Dýni překrojte, zbavte semínek a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek nakrájejte nahrubo. V hrnci nechte rozpustit máslo. Opečte na něm cibuli. Pak přidejte koření, česnek, promíchejte a nechte rozvonět. Přidejte dýni a poté přilejte vývar.
Polévku přiveďte k varu. Vařte, dokud není dýně zcela měkká. Pak ji tyčovým mixérem rozmixujte na hladký krém. Opět ji prohřejte a přilejte kokosové mléko. Poté stáhněte z ohně. Podávejte posypanou semínky nebo s česnekovými krutonky.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 35 Kč
Dýňovka je vždycky skvělá volba! Mám ráda, když si tam přidám pořádnou dávku kari, trochu pálí, ale je to boží.