Nejčastěji ho lidé připravují v Holandsku.
Ingredience:
1 kg hovězího masa
4 střední brambory
3 mrkve
2 cibule
2 stroužky česneku
200 ml červeného vína
500 ml hovězího vývaru
2 plátky perníku
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce oleje
1–2 lžíce cukru
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
1 lžička tymiánu
1 lžička mleté papriky
sůl a pepř
Postup:
Hovězí maso nakrájejte na kostky.
Na větší pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej. Přidejte kostky masa a opečte je ze všech stran.
K opečenému masu přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Opékejte ještě 2–3 minuty. Poté přidejte nakrájené mrkve a brambory.
Poprašte maso a zeleninu moukou a promíchejte. Smažte 2 minuty.
Přilijte víno a promíchejte. Nechte víno odvařit. Poté přidejte vývar.
Do hrnce přidejte bobkový list, černý pepř, tymián, mletou papriku a cukr. Perník rozdrobte nebo nastrouhejte a přidejte do hrnce.
Hrnec zakryjte a nechte maso dusit 2 hodiny. Občas zkontrolujte, zda má dostatek tekutiny. Podle potřeby dolijte vývar či vodu.
Když je maso měkké, vyjměte bobkový list. Omáčku můžete podle potřeby dochutit solí a pepřem.
To dušené hovězí vypadá jako ideální na nějakou zimní večeři. V Holandsku jsem nikdy nebyla, ale aspoň tak ochutnám jejich kuchyni. Mě samotné vaření baví, tak že bych to mohla vyzkoušet i s nějakou tou holandskou muzikou v pozadí.
Já zbožňuju holandské recepty! Tohle bych rozhodně ráda vyzkoušela. Sia vždycky představovala dušené hovězí s mrkví jako jídlo do sychravých dnů.
Wow, to zní fakt skvěle! Vždycky jsem si myslela, že dušené hovězí dělají jen v Česku, ale že to je holandská věc, jsem netušila. Jsem nováček v kuchyni, ale zkusím to uvařit, když mám ráda víno v jídle.