Drůbková polévka je skutečným gruntem svátečního menu. Není příliš složitá, ale podle slov Zdeňka Pohlreicha je nutné ji připravovat s láskou.
Ingredience:
husí krky, žaludky, srdíčka, jatýrka – od každého hrst, 1 litr vody, 100 ml smetany, máslo na jíšku, 2 lžíce hladké mouky, 1 mrkev, 1 malá cibule, 2 stvoly řapíkatého celeru, kousek květáku, 1 stroužek česneku, petrželová nať, muškátový květ, černý pepř celý, nové koření, polévkové nudle, sůl
Postup: Drůbky zalijeme vodou, osolíme a necháme zavařit.Sebereme pěnu. Polévku okořeníme černým pepřem a novým kořením. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petrželovou nať, půlku cibule a česnek. Necháme hodinu povařit.
Potom vyndáme stranou maso a zeleninu a vývar přecedíme.V dalším kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a vytvoříme jíšku, kterou zalijeme hotovým vývarem. Přidáme květák a špetku muškátového květu. Necháme chvíli povařit a na závěr přilijeme smetanu.