Suroviny:
400 g uvařeného nebo pečeného drůbežího masa
1 cibule
100 g hladké mouky
2 lžíce mleté sladké papriky
800 g drůbežího vývaru
200 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
V hrnci na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Opékáme, dokud nezačne lehce hnědnout. Sundáme z plotny a k cibuli zamícháme papriku. Vrátíme na plotnu, počkáme, až se hrnec zase zahřejeme, a hned přimícháme mouku.
Přidáme trochu studeného vývaru a pořádně rozmícháme, nejlépe to jde šlehací metličkou.
Když je jíška promíchaná, přilijeme i zbylý vývar. Ochutíme půl lžičkou soli a čerstvě namletým pepřem. Necháme 15 minut provařit. Nalijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka, případně rozmixujeme tyčovým mixérem.
Do hrnce vmícháme smetanu v pokojové teplotě, na kousky nakrájené drůbeží maso a prohříváme 5 minut na střední teplotu. Ochutnáváme a dochutíme solí, pokud je třeba. Podáváme s oblíbenou přílohou.
4 – 6 porcí
snadné
do 60 min
TIP:
Podle chuti můžeme dokyselit kapkou citronové šťávy nebo octa. Místo sladké smetany se dá použít i tučná zakysaná smetana, ta omáčku dochutí tak akorát.