Suroviny:
500 g hlívy ústřičné
2 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce sádla
1 kostka Masoxu
sůl, mletý pepř, majoránka
sladká paprika
lžíce másla
3 lžíce hladké
mouky na přípravu jíšky
Postup:
Na sádle zpěňte cibuli, přidejte hlívu nakrájenou na proužky a nechte společně chvíli podusit. Přidejte papriku, vodu, sůl, pepř.
Přiveďte k varu, pak do vody vhoďte bujónovou kostku a 20 minut vařte. Počítejte však s tím, že hlíva ústřičná nikdy zcela nezměkne, tím právě připomíná dršťky. Hlívu mohou rovnocenně nahradit i ryzce nebo masáci či podobné tvrdší houby.
Z másla a hladké mouky si připravte světlou jíšku a opatrně ji přidejte do polévky – trochu ji rozšlehejte metličkou, aby se netvořily hrudky. Polévku nakonec dochuťte majoránkou s utřeným česnekem a nechte ještě provařit. Podávejte třeba s pečivem.
Doba přípravy: 30 min
Cena: 65 Kč