Potřebujete:
500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíci sádla, 1 kostku masoxu, sůl, mletý pepř, majoránku, sladkou papriku, máslo a hladkou mouku na jíšku
Postup:
Na sádle zpěňte cibuli, přidejte hlívu nakrájenou na proužky a nechte společně chvíli podusit. Přidejte papriku, vodu, sůl, pepř.
Přiveďte k varu, pak do vody vhoďte bujónovou kostku a 20 minut vařte. Počítejte s tím, že hlíva nikdy zcela nezměkne, tím právě připomíná dršťky. Hlívu mohou nahradit i ryzce, nebo masáci či podobné tvrdší houby.
Z másla a hladké mouky si připravte světlou jíšku a opatrně ji přidejte do polévky – trochu ji rozšlehejte metličkou, aby se netvořily hrudky. Polévku nakonec dochuťte majoránkou s utřeným česnekem a nechte ještě provařit. Podávejte třeba s pečivem.