Drobenku můžete různě kombinovat: místo hrubé mouky použít mleté ořechy, přidat skořici, vanilku.
Ingredience: na 1 plech
Na těsto:
250 g hladké mouky
125 ml mléka
1 vejce
50 g cukru
50 g másla
špetka soli
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1/2 kostky droždí
Na dohotovení:
500 g borůvek
70 g krupicového cukru
70 g hrubé mouky
1 žloutek
40 g másla
Postup:
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku cukru, mouky a droždí. Nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy nasypte mouku, cukr a přidejte špetku soli. Promíchejte a přidejte změklé máslo, vejce, kůru a kvásek. Vše promíchejte a vypracujte těsto.
Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple kynout asi 45 min. Dejte do misky máslo, žloutek, cukr a mouku. Vypracujte drobivou směs a dejte ji do mrazáku. Vykynuté těsto vyválejte a přendejte ho na plech. Přidejte borůvky a nakonec ho posypte hustě drobenkou. Koláč pečte asi 35 min v troubě na 180 OC.
Doba přípravy: 90 min
Cena za 1 plech: 110 Kč