Dokonalá, pokud dáváte přednost malým sladkostem.
Ingredience:
Na těsto:
● 125 g změklého másla
● 100 g krupicového cukru
● 2 vejce
● 250 g polohrubé mouky
● 75 ml mléka
● 200 g kvalitní bílé čokolády v pecičkách nebo nastrouhané
● 100 ml smetany na vaření
● 1 lžička vanilkového extraktu
● ½ lžičky prášku do pečiva
● nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
Na polevu a zdobení:
● 600 g kvalitní bílé čokolády v pecičkách nebo nastrouhané
● 100 ml smetany na vaření
● potravinářské barvy a cukrové ozdoby podle vkusu
Navíc:
● špejle na lízátka
● forma na výrobu kuliček
Postup:
Změklé máslo ušlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do husté pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Poté opatrně zapracujte do těsta mouku prosátou s kypřicím práškem, špetkou soli a nastrouhanou citronovou kůrou. Střídavě přidávejte podmáslí.
Hotové těsto rozetřete do dortové formy o průměru 20 cm a v troubě předem vyhřáté na 180 °C pečte dozlatova asi 25 min. Poté nechte vychladnout. Smetanu na vaření přiveďte k varu a nalijte ji na čokoládu.
Za občasného míchání nechte čokoládu zcela rozpustit. Přikryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě zchladnout. Korpus rozdrobte do mísy. Přilijte rozpuštěnou čokoládu a rukama vypracujte vláčnou hmotu.
Rukama či pomocí formy tvarujte kuličky o průměru asi 3–4 cm. Do kuliček zapíchejte tyčky a nechte je 20 min odpočinout v chladničce. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
Můžete ji rozdělit do několika dávek a obarvit různými potravinářskými barvami. Lízátka namáčejte do rozpuštěné čokolády a pak obalujte či posypávejte cukrovým zdobením.
Příprava: 60 min
Cena: 280 Kč
Jako fakt super, ale kdo má čas na takovou vědu? Já to peču na plechu a hotovo. Ale kdo má čas a chce si hrát, proč ne.
Obdivuji jednoduchost a zároveň eleganci těchhle malých uměleckých děl. Musí to být radost připravovat a ještě větší radost podávat. Inspirativní!
Teda, to musi byt dobrota. Ale tolik bílý čoko, nebudou moc sladký? Každopádně bomba nápad na party.
Zní to úžasně! Už dlouho hledám něco sladkého, co by bylo hezké na pohled a zároveň chutné. Určitě vyzkouším. Díky za inspiraci!