Suroviny:
Na korpus:
50 g mletých vlašských ořechů
220 g cukru
220 g másla
200 g hladké mouky
4 vejce
2 lžíce kakaa
4 lžičky instantní kávy
2 lžičky kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
Na krém:
350 g moučkového cukru
170 g másla
1 lžíce vody
3 lžičky instantní kávy
vlašské ořechy na ozdobu
Postup:
Mleté ořechy smíchejte s cukrem, moukou, kypřicím práškem, jedlou sodou, instantní kávou a kakaem. K suché směsi přidejte změklé máslo a vejce a vytvořte hladké těsto.
Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 15 minut, dokud povrch nezezlátne. Poté korpus vyjměte z formy a nechte ho zcela vychladnout na mřížce. Mezitím si připravte krém.
Změklé máslo vyšlehejte dohladka s moučkovým cukrem a instantní kávou rozpuštěnou v trošce vody. Jakmile bude korpus zcela vychladlý, rozkrojte ho podélně napůl a obě části spojte polovinou krému.
Druhou polovinu naneste na porvrch dortu, posypejte vlašskými ořechy a nechte vychladit.
Tip!
Do krému můžete přidat lžíci kakaa.
No jasný, recepty s trochou kávy mám ráda. Možná bych tam přidala ještě trošku vanilky na zvýraznění chuti. Něco takovýho na oslavu určitě udělám.
Vypadá to fakt dobře! Kafe a ořechy je moje oblíbená kombinace, tak proč to nezkusit. Mám rád, když recepty jsou takhle přehledně popsané!
Dort s kávou a ořechy, to už je klasika, která nikdy nezklame! Vypadá to docela jednoduše, takže ho možná zkusím letos na Vánoce.
Skvělý recept! Kromě klasických ingrediencí se mi líbí, že je v těstu i kakaový nádech. Určitě to musí dodávat dortu jedinečnou chuť.
To zní jako báječný recept na víkend! Jen si nejsem jistá, jestli zvládnu tak přesně odměřit všechny ingredience. Ale ta kombinace kávy a ořechů mě láká zkusit.