Vyzkoušejte tuto obdobu biskupského chlebíčku.
Potřebujete:
✿ 150 g hladké mouky
✿ 50 g mandlové mouky
✿ 150 g másla
✿ 180 g cukru krupice
✿ 250 g kandovaného ovoce
✿ 250 g rozinek
✿ 1 lžičku citronové kůry
✿ 1 lžičku pomerančové kůry
✿ 100 ml pomerančového džusu
✿ 150 g ořechů
✿ 1 lžičku skořice
✿ 1 lžičku jedlé sody
✿ špetku soli
✿ 1 fondánovou potahovací hmotu
✿ mandle a ovoce na ozdobu
1. Smíchejte obě mouky, sodu, skořici a sůl. Máslo prošlehejte s cukrem a džusem do krému, vmíchejte pomerančovou a citronovou kůru. Za stálého šlehání přisypávejte suchou směs a vypracujte vláčné těsto.
2. Kandované ovoce, rozinky a nasekané ořechy a vmíchejte do těsta. Přendejte ho do vysypané dortové formy a pečte při 160 °C 35 minut, pak snižte teplotu na 140 °C a dopékejte 60 minut.
3. Vychladlý dort potáhněte fondánovu hmotou. Vrch ozdobte kousky ovoce a mandlemi.
Jé, to mi připomíná biskupský chlebíček od babičky! Skvělé, že se dají dělat takové variace. Možná to zkusím upéct na příští výlet.
To zní skvěle! Vždy jsem chtěla zkusit vytvořit něco s kandovaným ovocem. Určitě to vyzkouším, děkuji za inspiraci!