Nadýchaný sněhový dort z bílků je velmi efektní a dozdobit ho můžete jakýmkoli ovocem. Dort je inspirován baletkou Annou Pavlovovou.
Pro lehoučký sněhový korpus byla inspirací její nadýchaná baletní sukně ve světle zelené barvě. Proto se Pavlova tradičně zdobí kousky čerstvého kiwi.
Ingredience:
Korpus: 10 bílků (300 g), 526 g cukru krupice, 38 g kukuřičného škrobu, 5 lžiček vinného octa, kapka vanilkového extraktu, špetka soli do bílků
Krém: 4 žloutky, 6 lžic cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 200 ml smetany, 4 lžíce amaretta, 200 ml 33% smetany
Dokončení: čerstvé ovoce, oříšky
Postup:
1. Sníh hodně vyšlehejte (po nasypání cukru cca 10 minut), přidejte vanilku, ocet, škrob a ještě zlehka prošlehejte. Naneste na plech vyložený pečicím papírem s nakreslenou základnou a lžící a špachtlí vytvarujte pusinku.
2. Troubu rozehřejte na 120 °C a po vložení těsta do trouby ji ztlumte na 90 °C. Sušte cca 2 hodiny. Poté odvětrejte troubu a nechte ji tam úplně vychladnout.
3. Mezitím připravte krém. Žloutky, cukr, mléko, smetanu, škrob a amaretto dejte do kastrolu, důkladně promíchejte a vařte za stálého míchání do zhoustnutí.
4. Ve chvíli, kdy vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundejte kastrol z plotny a na celý povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, díky tomu nevznikne škraloup. Krém nechte vychladnout.
Do studeného krému postupně vmíchejte ušlehanou šlehačku tak, aby vznikla nadýchaná hmota.
5. Na vychladlý dezert navršte krém a ozdobte ho jahodami, nebo oblíbeným ovocem a nasekanými ořechy. Pavlovu můžete udělat i dvoupatrovou. Sníh rozdělíte do dvou velkých pusinek a krém dáte mezi ně.