Vanilkový korpus:
2 velká vejce
bílky a žloutky oddělíme
50 g cukru krupice
70 g hladké mouky
lžička vanilkového cukru
citronová kůra / citronový olej
1 lžíce rostlinného oleje
Krém:
300 ml mléka
2 žloutky
1 sáček vanilkového pudingu
40 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
30 g másla
125 g 30% smetany ke šlehání
6 g práškové želatiny
2 lžíce studené vody
Dokončení:
čerstvé jahody
100 g pravého marcipánu
Postup:
Troubu předehřejte na 170 °C, dno dortové formy o průměru 19 cm vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh.
Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny.
Obě hmoty stěrkou lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec opatrně vmíchejte olej. Těsto vlijte do dortové formy o průměru 19 cm a dejte péct do vyhřáté trouby na 15–20 minut. Pak korpus nechte vychladnout ve formě a vyklopte na mřížku.
Studený korpus jednou vodorovně prokrojte, aby vznikly dva slabší pláty. Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu.
Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit.
Odstavte, vmíchejte cukr a vanilku, následně i máslo a dobře promíchejte. Směs by měla být hustá a bez žmolků. Přelijte do mísy a zakryjte fólií. Dejte chladit do lednice.
Želatinu vložte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. Smetanu vyšlehejte, ne úplně dotuha, pudingový základ našlehejte do krémové konzistence. Želatinu nechte rozpustit v mikrovlnné troubě, stačí jen pár sekund na nižší výkon.
Pak k ní přidejte trochu pudingu, promíchejte a přidejte ke zbytku pudingu. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Podle chuti můžete dosladit. Dortové okruží položte na podnos a z vnitřní strany vyložte páskovou fólií.
Vložte jeden plát dortového korpusu a lehce pomažte krémem. Kolem celého obvodu poskládejte poloviny jahod, řeznou stranou k okruží. Jahody lehce přimáčkněte. Jahody rozložte i doprostřed.
Připravený krém nastříkejte sáčkem do všech mezer mezi jahodami. Postupně celé zakryjte a nahoře uhlaďte. Přiklopte druhým plátem korpusu a lehce přimáčkněte. Pomažte slabší vrstvou krému a dejte do lednice na několik hodin vychladit.
Marcipán rozválejte mezi dvěma fóliemi, vyřízněte kruh stejné velikosti, jako je dort. Z vychlazeného dortu opatrně sundejte okruží i fólii a na vršek dortu opatrně přeneste připravený marcipán. Uhlaďte a ozdobte kousky jahod.
Francouzský dort fraisier je krasavec, a věřte nebo ne, není zase tak složitý, jak to vypadá, ale trochu pečlivosti mu věnovat musíte.