Nejvzácnější tekutina, kterou potřebujeme k životu, je krev. Přivádí kyslík do všech částí našeho těla a zásobuje je živinami.
Způsobů, jak udržovat naše srdce a krevní „potrubí“ zdravé, je hned několik. Důležité jsou samozřejmě pravidelné preventivní prohlídky u lékaře, které bychom neměli zanedbávat.
Nicméně alfou a omegou je stejně jako u jiných orgánů důležitá správná životospráva, pravidelný pohyb a eliminace stresu. Potravin, které brání ucpávání cév a kornatění tepen, je mnoho. Které byste měli do svého jídelníčku rozhodně zařadit?
Chřest
Je plný vlákniny a minerálů, zrovna tak obsahuje široké spektrum vitaminů. Obsahuje také kyselinu alfa-linolovou a kyselinu listovou, které zabraňují kornatění tepen.
Chřest pomáhá snižovat krevní tlak a dokáže předcházet tvorbě krevních sraženin, které mohou vést k vážným kardiovaskulárním onemocněním.
Rajčata
Jsou velmi oblíbená, a právem. Zralé plody rajčat jsou bohaté na vitamin C, beta-karoteny, vlákninu a lypoken, což je pro tělo důležitý antioxidant, který chrání naše cévy před jejich kornatěním a zužováním.
Podle některých studií každodenní konzumace rajčat významně snižuje riziko tvorby tukových plaků uvnitř tepen. Dopřejte si je dle libosti čerstvá nebo kulinářsky upravená.
Chia semínka
Jsou to semínka plodiny šalvěje hispánské. Mají schopnost čistit cévy a podporovat jejich pružnost. Obsahují totiž mnoho antioxidantů a je to jeden z nejznámějších zdrojů omega 3-mastných kyselin.
Skvělá jsou také v boji proti vysokému krevnímu tlaku a vysokému cholesterolu. V oblibě je mají vegetariáni.
Brokolice
Brokolice je neocenitelným pomocníkem v boji proti řadě nemocí, proto byste ji měli do svého jídelníčku zařadit alespoň dvakrát týdně.
Dokáže mírně snížit tlak a posílit srdce, snižuje cholesterol, zlepšuje pružnost a pevnost cév, navíc pomáhá při hubnutí a je prevencí rakoviny.
Česnek
Česnek považovaly za všelék už naše babičky. Obecně se používá jako antibiotikum a antiseptikum, i na cévy a oběhový systém má velký vliv. Snižuje krevní tlak a cholesterol, pročišťuje cévy a zabraňuje kornatění tepen.
Mořské ryby
Minimálně dvakrát týdně si dopřejte k obědu či večeři lososa, tuňáka, makrelu nebo sardinky. Mořské ryby pomáhají zvyšovat „dobrý“ cholesterol a zároveň drží na uzdě hladinu nebezpečných triglyceridů v krvi.
Současně snižují zánět krevních cév a tvorbu krevních sraženin v tepnách.