Suroviny na dvě vánočky:
1 kostka droždí (42 g)
700 g polohrubé mouky
140 g másla
140 g cukru krupice
330 ml vlažného mléka
5 žloutků
80 g rozinek
1 kávová lžička citrónové kůry
2 kávové lžičky soli
100 g sekaných vlašských ořechů
100 g sekaných mandlí
Postup:
Z vlažného mléka a droždí necháme v přikryté misce po dobu asi 5 minut vzejít kvásek. Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, citrónovou kůru a promícháme, přilijeme vlažné máslo, žloutky a kvásek.
Vypracujeme hladké polotuhé těsto, které necháme asi půl hodiny přikryté kynout. Přimícháme ořechy a povařené rozinky a necháme 10 minut odležet.
Vykynuté těsto rozpůlíme, každou polovinu ještě rozdělíme na 9 dílků, ze kterých vyválíme stejnoměrně dlouhé válečky. Nejsilnější čtyři válečky spleteme na základnu vánočky. Z dalších tří upleteme klasický copánek a dva nejtenčí obyčejně srolujeme.
Na vymazaný plech položíme cop ze 4 dílů, střed promáčkneme, položíme na něj cop ze tří dílů, opět promáčkneme střed a nahoru přimáčkneme ozdobný cop ze dvou dílů, které podložíme na konci pod vánočku a necháme vykynout ještě minimálně půl hodiny.
Potřeme rozšlehaným vejcem, zapícháme krájené mandle a pečeme asi 30–40 minut dozlatova při teplotě 160–180 °C.