Sekaná je u nás známá už od dob středověku. I když se nejedná o výjimečné jídlo, neměla by na našich stolech chybět.
Suroviny
– 700 g mletého masa (mix vepřového a hovězího) – 1 cibule – 5 stroužků česneku – 3 starší housky nebo rohlíky – 200 ml mléka – 3 vejce – 3 vejce natvrdo – sůl, pepř – drcený kmín – majoránka – olej na vymazání
Postup
1. Staré pečivo nakrájejte na kostičky, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
2. Mleté maso smíchejte se syrovými vejci, nadrobno pokrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Osolte, opepřete, přidejte koření a nasáklé pečivo. Rukama vypracujte těsto. Pokud je hmota řidší, přidejte trochu strouhanky.
3. Uhnětené těsto rozprostřete na navlhčenou pracovní desku a podélně na něj rozložte oloupaná vejce natvrdo. Těsto zabalte, upravte do požadovaného tvaru a přeneste do vymazaného pekáče. Podlijte vodou do výšky asi 1 cm.
4. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 70 minut. Pak zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte asi 10 minut, aby se udělala kůrčička.