Má široké využití, například jako základ grilovací omáčky.
Potřebujete:
✿ 2 kg zralých rajčat
✿ 3–4 stroužky česneku
✿ 10 listů čerstvé bazalky
✿ sůl, pepř
✿ 4 lžíce třtinového cukru
1. Rajčata nakrájejte na kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Rajčata dejte do hrnce, přidejte lístky bazalky, sůl, pepř a třtinový cukr. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni při občasném míchání 35 minut, až rajčata změknou. Asi 10 minut před koncem vaření přidejte česnek.
2. Sundejte z ohně a rozmixujte dohladka. Směs ještě propasírujte přes sítko, vraťte ji na oheň a povařte ještě 5 minut.
3. Horkým rajčatové pyré naplňte čisté sklenice. Sklenice uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Můžete je také ještě povařit v hrnci s vodou asi 10 minut.