Suroviny:
1 kg ořezu ze zvěřiny
500 g vepřového boku
300 g jater
10 žloutků
200 ml sladké smetany
100 g slaniny
3 větší cibule
sůl
kmín
pepř
tymián
hřebíček
muškátový oříšek
300 g anglické slaniny v plátcích
Postup:
Zvěřinu i vepřové maso nakrájejte na stejnoměrné kousky, osolte je, cibuli nakrájejte na hrubší kusy a vše lehce podlité upečte v troubě doměkka. Maso se nesmí upéci příliš, protože paštika by ztratila část chuti.
Upečené maso nechte trochu zchladnout a pak je umelte i s cibulí a kousky syrových jater. Do umleté fáše vmíchejte žloutky, smetanu, výpek z pekáče, slaninu nakrájenou na drobné kostičky a směs čerstvě umletého nebo utlučeného koření.
Paštikovou formu vyložte plátky anglické slaniny nebo hliníkovou fólií a pečlivě do ní vetřete těsto a protřeste je tak, aby v něm nebyly bubliny a trhliny.
Formu zakryjte alobalem a paštiku pečte ve vodní lázni v mírně vyhřáté troubě půl druhé hodiny. Upečenou paštiku nechte zvolna vychladnout ve formě, poté ji vyjměte a nakrájejte na silnější plátky.
Tahle domácí paštika vypadá opravdu luxusně! Zajímalo by mě, jak by se dala upravit na fotografiích, aby vypadala ještě chutněji.