Tento lahodný letní dort patří mezi tradiční německé moučníky. Díky neobvyklému vzhledu a lahodné chuti je oblíbený po celém světě a je součástí mnohých letních oslav a rodinných setkání.
Zapomeňte na polotovar z prášku a připravte si ho sama doma, výsledek bude stát za to!
Suroviny:
Na korpus:
350 g hladké mouky
180 g cukru
3 lžíce kakaa
3 vejce
200 ml mléka
200 ml slunečnicového oleje
1 balení kypřicího prášku
špetka soli
Na krém:
250 g tučného tvarohu
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
130 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
50 g hořké čokolády
3 banány
Krok za krokem:
1. Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny a poté k nim po troškách zašlehávejte olej a mléko. Prosátou mouku smíchejte s kakaem, kypřicím práškem a špetkou soli a tuto směs přimíchejte ke žloutkovému základu.
2. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. To nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Pečte asi 45 minut, dokud korpus nebude zcela propečený. Poté ho i s formou přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.
3. Vychlazenou smetanu vyšlehejte s cukrem dotuha. V druhé míse smíchejte mascarpone s tvarohem, vanilkovým extraktem a zakysanou smetanou a vytvořte hladký krém bez hrudek.
4. Hořkou čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle nebo ji nasekejte ostrým nožem a přimíchejte ji do krému. Na závěr do něj gumovou stěrkou opatrně vmíchejte i šlehačku. Vychladlý korpus vydlabejte polévkovou lžící a drobky prozatím odložte stranou.
5. Banány nakrájejte na kolečka a rozložte je do prohlubně v korpusu. Poté začněte postupně nanášet krém a vytvořte z něj kulatý kopeček, díky tomu bude výsledný tvar dortu připomínat krtičinu.
6. Vydlabané těsto prsty rozdrobte a posypejte jím celý povrch krému. Poté drobečky ještě lehce přitlačte prsty, aby dobře držely.
Krtkův dort nechte před podáváním několik hodin vychladit, nejlépe však uděláte, pokud ho v lednici necháte přes noc. Tuto lahůdku ocení nejen děti…
Dunajské vlny s třešněmi
Další tradiční dobrotou od našich německých sousedů je tento moučník, který si jistě pamatujete z dětství.
Jedná se o nadýchané těsto dvou barev doplněné o třešně, jemný pudinkový krém a čokoládovou polevu, na jejímž povrchu je vytvořen charakteristický vlnkovaný vzor.
Suroviny:
Na těsto:
250 g másla
150 g cukru
5 vajec
1 třešňový kompot
300 g polohrubé mouky
1 balení kypřicího prášku
2 lžíce kakaa
60 ml mléka
Na krém:
500 ml mléka
1 vanilkový pudink
3 lžíce cukru
1 máslo
Na polevu:
150 hořké čokolády
2 lžíce oleje
Jak na to?
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny, přidejte vejce a postupně zašlehejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Polovinu těsta nalijte do vymazaného a vysypaného plechu.
Do druhé poloviny přimíchejte kakao a mléko a nalijte ji na světlý základ. Těstem protáhněte špejli, aby vznikl mramorový efekt. Poté na jeho povrch rozložte okapané vypeckované třešně a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.
Mezitím se pusťte do přípravy krému. Pudink uvařte společně s cukrem v mléce a nechte ho vychladnout. Máslo vyšlehejte a postupně do něj přimíchejte pudink. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přidejte do ní lžíci oleje.
Vychladlý korpus potřete krémem, polijte čokoládovou polevou a vidličkou na jejím povrchu vytvořte charakteristické vlnky. Před nakrojením nechte moučník asi 3 hodiny v lednici.
Tip!
Třešně nahraďte třeba zavařenými meruňkami nebo macerovanými fíky.
Krtkův dort zní úžasně a navíc je poměrně jednoduchý na přípravu. Díky za perfektní návod, myslím, že ho brzy vyzkouším!
No teda, o krtkově dortu jsem už slyšela, ale nikdy mě nenapadlo, že bych si ho mohla udělat doma. Určitě to zkusím! Díky za recept!