Suroviny na 4 porce:
70 g másla
4 žloutky
70 g pískového cukru
600 g polohrubé mouky
40 g droždí
¼ l mléka
špetka soli
2 lžíce rumu
meruňková zavařenina
tuk na smažení
Postup:
Máslo, žloutky a pískový cukr utřeme. Přidáme polohrubou mouku a kvásek připravený z mléka, špetky soli, cukru a droždí. Na závěr do těsta přidáme rum. Dobře zpracované těsto necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto poznáme tak, že odpovídá dvojnásobku původního objemu. Poté těsto rozválíme na placku, ze které pomocí skleničky vykrojíme kolečka.
Kolečko potřené lžičkou zavařeniny přiklopíme dalším kolečkem těsta a prsty lehce po okraji přitlačíme, aby se nám obě kolečka k sobě přichytila. Necháme ještě 10 min. vykynout. Koblihy smažíme ve větším množství rozpáleného tuku. Před jídlem je bohatě pocukrujeme.