Nejlepší rajčata jsou ta uzrálá na sluníčku. Kečup z nich vyrobený chutná naprosto báječně, kam se hrabe ten kupovaný.
Potřebujete:
✿ 1 kg rajčat
✿ 125 g jablek
✿ 150 g cibule
✿ ½ lžičky červené sladké papriky
✿ 1 bobkový list
✿ 2 hřebíčky
✿ 5 kuliček pepře
✿ trochu skořice
✿ 3 kuličky nového koření
✿ 2 lžičky soli
✿ 100 g cukru
✿ 2 lžíce octa
1. Rajčata omyjte, nechte je okapat a nakrájejte je na kousky do hrnce. Přidejte k nim oloupaná a pokrájená jablka, cibuli nakrájenou na kostičky a všechno koření, cukr, sůl a ocet.
2. Za stálého míchání vše provařte asi 20 minut, až budou všechny suroviny měkké. Pak směs rozmixujte, ochutnejte, případně dochuťte – můžete přidat třeba pálivou papriku nebo chilli – a ještě chvíli povařte.
3. Směs propasírujete přes cedník a nalijte do čistých suchých sklenic. Sklenice s kečupem krátce sterilizujte a po vychladnutí uložte. Po otevření skladujte kečup v chladničce.