Suroviny na 4 porce:
500 g jedlých kaštanů
130 g třtinového cukru
3 lžíce rumu nebo ½ lžičky rumové esence
0,2 l vody
dřeň z vanilkového lusku
Postup:
Nejprve nařežeme jedlé kaštany – každý do tvaru písmene X – a poklademe je na plech. Kaštany pečeme při 190 °C 17 – přibližně 20 minut, a pak je necháme vychladnout. Potom je oloupeme, dáme do hrnce a vaříme je 25–30 minut.
Uvařené kaštany rozmixujeme na jednolitou kaši. Směs pak dáme do hrnce, přidáme vanilku, rum, cukr, vodu a znovu vaříme na mírném ohni asi půl hodiny, nebo dokud nedosáhne konzistenci husté pasty.
Vzniklé husté kaštanové pyré podáváme jako dezert – třeba se šlehačkou, nebo je můžeme použít do různých chutných receptů.