Klasický český závin plný jablíček a rozinek, provoněný skořicí, je velká bašta.
Suroviny na 4 záviny – 410 g hladké mouky – 120 g sádla – 120 g másla – 10 lžic vody – 2 lžíce octa – špetka soli – 2 žloutky – 1,5 kg jablek – 1 vanilkový cukru – skořice – rozinky – strouhanka – moučkový cukr na posypání – pečicí papír
Postup
1. Do mouky přidejte pokrájené máslo i sádlo, žloutky, ocet smíchaný s vodou a solí a vypracujte těsto, které dejte na 60 minut odpočinout.
2. Těsto rozdělte na čtyři díly a z každého vyválejte placku. Posypte strouhankou opraženou na másle, na ni dejte nastrouhaná jablka a posypte skořicí, cukrem a rozinkami. Stočte do závinu.
3. Záviny přeneste na plech vystlaný pečicím papírem a pečte při 170 ºC dorůžova. Hotové záviny pocukrujte.