Suroviny:
2 hrnky třešní
2 hrnky višní
2 hrnky cukrového sirupu
2 hrnky vodky (brendy či koňaku)
1 celá skořice
hřebíček
Postup:
Na cukrový sirup svaříme 1 a ½ hrnku vody a 1 a ½ hrnku cukru. Do velkého kastrolu nalijte jen pár centimetrů ode dna vodu, přisypte ovoce a rozvařte ho i s peckami. Nechte vychladnout a slijte do velké lahve s širokým hrdlem a těsným uzávěrem. Přidejte skořici a hřebíček podle chuti.
Přilijte vychlazený cukrový sirup – množství i sladkost závisí na vaší chuti. Čím bude hustší, tím hustší bude griotka. Můžete použít i trochu medu, třtinový cukr či melasu. Směs dolijte alkoholem a dobře promíchejte.
Ovoce má být ponořené, nejlépe, když je hladina těsně pod víčkem. Uzavřete sklenici a postavte ji na tři týdny při pokojové teplotě na stinné místo. Hotovou griotku přeceďte, slijte do lahví a můžete ochutnávat.
Co uděláte s ovocem vylouhovaným v alkoholu, záleží na vás. Výborně se hodí do moučníků pro dospělé.