Když chystáte hostinu, určitě by na ní neměl chybět ani skvělý a vláčný domácí chléb.
Suroviny:
800 g hladké mouky
200 g slaniny
1 lžička kmínu
120 g tvrdého sýra
2 lžičky soli
0,5 l piva
0,25 l vlažné vody
1 velká cibule
1 ks droždí
rostlinný olej
Postup:
Nakrájenou cibulku orestujte na oleji dozlatova. Do prosáté mouky přidejte kmín, sůl, rozdrobenou kostku droždí a postupně přidávejte vodu a pivo. Vypracujte těsto a nechte chvilku kynout.
Nyní do něj zapracujte vychladlou cibulku, slaninu nakrájenou na kostičky a nastrouhaný sýr.
Opět těsto dobře promíchejte a nechte kynout pod utěrkou. Ještě jednou těsto pořádně propracujte a dejte ho do chlebové formy nebo ho jen tak položte na plech vystlaný pečicím papírem.
Chléb pečte v troubě 45 minut na 180 °C. Po upečení chléb potřete slanou vodou a podložte ho několika špejlemi kvůli vlhkosti.
Náš tip
Místo cibule můžete použít šalotku či jarní cibulku.