V současné době je v obchodech droždí nedostatkové zboží, a tak pro vás máme skvělý recept na chléb bez kynutí. A věřte, že rozdíl ani nepoznáte.
Místo droždí můžete v receptech vyzkoušet sodu nebo kypřicí prášek, dobře ale poslouží i zakysané mléčné výrobky, jako jsou jogurty, kefír, zákys nebo podmáslí.
Suroviny: 300 g hladké mouky, 150 g celozrnné mouky, 400 ml podmáslí, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu
Postup: Troubu předehřejte na 220 °C. V míse smíchejte sypké ingredience. Přidejte podmáslí, případně nařeďte trochu mlékem, aby vám vzniklo hrubé těsto. Vyklopte těsto na pomoučený vál a prohněťte, aby se suroviny pěkně propojily.
Vytvarujte pěkný bochník. Plech vystelte pečicím papírem, bochník na něj přeneste a nařízněte v jeho středu asi centimetr hluboký kříž.
Nelekněte se, pokud se vám bude bochník zdát nízký, v troubě díky sodě nakyne. Pečte 20 minut, pak stáhněte na 200 °C a dopékejte dalších dvacet minut.