Ve východní kuchyni je nenahraditelná, vyrábí se z ní nejoblíbenější pokrm Hummus. Díky svému složení dokáže vegetariánům nahradit i maso.
Cizrnová zrna jsou svým tvarem podobná vyloupaným lískovým oříškům. Dokonce mají i jemně oříškovou chuť. Díky vyváženému obsahu všech důležitých živin se může připravovat na stovky způsobů. Lze z ní uvařit vynikající hlavní chod nebo salát.
Skvělé uplatnění najde i v nejrůznějších polévkách. Můžete jí také nahradit část brambor, nebo těstovin a oživit tak každé jídlo. K večeři si udělejte skvělou cizrnovou pomazánku a pro děti připravte praženou cizrnu obalenou cukrem.
Rychle zažene hlad
Cizrna obsahuje vysoké množství polysacharidů, bílkovin a vlákniny, což znamená, že dokáže rychle zasytit. Je významným zdrojem lysinu a kyseliny linolové, které jsou účinné v prevenci onemocnění srdce. Cizrna obsahuje vápník, železo a kyselinu pangamovou.
Ta pomáhá lidskému organismu bojovat proti předčasnému stárnutí. Jako každá luštěnina, i cizrna obsahuje látky, kvůli kterým je hůře stravitelná. Abyste zmírnili nadýmavé účinky, nechte cizrnu 2 dny naklíčit ve vodě.
Je to časově náročnější, ale zlepšíte tak její stravitelnost. Při vaření používejte bylinky, jako jsou oregano, bazalka, libeček, saturejka a majoránka. Pomáhají našemu tělu vstřebávat plyny, které se tvoří během trávení.
V jídelníčku by se měla cizrna objevovat pravidelně 1x týdně. Podporuje trávicí trakt, zajistíte si stálý přísun antioxidantů a je prevencí srdečně-cévních onemocnění. Reguluje hladinu cukru v krvi a dává pocit plnosti. Rychle zaženete hlad. .