V létě, kdy hodně cestujete, grilujete a tláskáte se zmrzlinou, je velké riziko, že se nakazíte salmonelou. Na co si dát pozor především?
Salmonelóza je název akutního průjmového bakteriálního onemocnění. Nejčastěji pochází z nedostatečně upraveného masa a vajec.
Kdo je ohrožen?
Salmonelózu vyvolává bakterie, která se nachází v kontaminovaných jídlech. Nedostatečně tepelně upravené nebo špatně skladované potraviny se tak snadno mohou stát zdrojem nákazy.
Zvýšené riziko hrozí ve zhoršených hygienických podmínkách, například při kempování nebo stanování.
Ohroženější jsou lidé s oslabeným imunitním systémem, senioři, děti a také lidé se zánětlivým onemocněním žaludku. Nákaza se projeví velmi rychle, nejčastěji do osmi hodin, nejdéle do osmačtyřiceti.
Léčba a prevence
Velmi důležité je doplňování tekutin, ideálně pitím minerálních vod. Z léků se využívají přípravky určené k likvidaci škodlivých bakterií ve střevech, léky potlačující zvracení a živočišné uhlí.
Je nutné dodržovat dietu, zpočátku si dopřávejte pouze čaj a suché pečivo, pak postupně přidávejte suchou rýži, dušenou zeleninu a bílé kuřecí maso.
Chcete-li se salmonelóze vyhnout, vyhýbejte se pokrmům s vejci, nedostatečně tepelně upraveným potravinám a také přísně dodržujte hygienu.
Děkuji za upozornění, nikdy bych nečekala, že něco tak běžného jako zmrzlina může být nebezpečné. Je důležité být opatrný a dodržovat pravidla hygieny.
No, já vždycky sleduju, jak dlouho mám maso v ledničce a jestli mám dostatečně propečené steaky na grilu. Technologie nás učí, jak na to.