Čtěte „krém brilé“. Sladký krém má konzistenci jako pudink, ale je mnohem jemnější, protože je připraven ze smetany a žloutků. Navrch má lahodně křupavou vrstvičku zkaramelizovaného cukru.
Ingredience: 1 l smetany ke šlehání, 8 žloutků, 120 g vanilkového cukru, 1 vanilkový lusk, 1 lžíce likéru (např. amaretto), krystalový cukr
Postup: Smetanu zahřejte na teplotu asi 40 °C, smíchejte s vanilkovým cukrem a dření (semínky) vanilkového lusku. Když je cukr rozpuštěný, vmíchejte žloutky a likér.
Směs nalijte do ¾ do zapékacích misek, ty vložte do vyššího pekáčku s vodou a v této vodní lázni pečte při 125 °C 50−60 minut (větší miska – déle času).
Po upečení nechte zchladnout. Před podáváním posypejte krystalovým cukrem a dejte na chvíli pod gril.