Soufflé není nic jiného než vzešlý nákyp, který je zlehčený sněhem z bílků. Je to pokrm jemné chuti, jak by řekly naše babičky.
Ingredience
750 g sladkovodních či mořských ryb, 80 g másla na pečení, 40 g másla na bešamel, 4 lžíce hladké nebo rýžové mouky, 100 ml smetany nebo mléka, 6 vajec, sůl a pepř podle chuti
Postup
Ryby důkladně očistíme, omyjeme a dáme je péct na másle. Kůže a kostí je zbavíme až po upečení a maso nasekáme najemno. Rozpustíme máslo, přidáme mléko a mouku a vymícháme na mírném ohni hustý bešamel.
Do něho vmícháme nasekanou rybu, dvě celá vejce a 4 žloutky, ale pozor, zahuštěná omáčka se už nesmí vařit. Zbylé bílky použijeme na sníh, který opatrně vmícháme do zahuštěné omáčky, a vše přendáme do zapékací misky, kterou předtím vymažeme máslem.
Pečeme při 170 °C asi 1 hodinu. Můžeme podávat s vařenými brambory.