Nabídněte svým hostům skutečnou lahůdku – plátky sušeného masa.
Ingredience:
1 kg vepřové panenky
2 lžíce soli
2 lžíce cukru
1 lžíce mletého černého pepře
1 lžíce sušeného česneku
1 lžíce sušené majoránky
1 lžíce papriky
1 lžíce koriandru
1 lžíce mletého kmínu
Postup:
V míse smíchejte suché ingredience: sůl, cukr, pepř, česnek, bylinky, papriku a další koření podle chuti. Tuto směs jemně vmasírujte do masa.
Maso položte na rovnou podložku nebo síto, ideálně na místo, kde proudí vzduch, ale není tam příliš vysoká vlhkost. Nejlepší je sušit panenku na chladném, dobře větraném místě.
Doba sušení závisí na velikosti masa a podmínkách prostředí, ale může trvat i několik dní. Během této doby by měla panenka postupně ztrácet vlhkost a ztvrdnout.
Průběžně kontrolujte, zda se maso suší rovnoměrně, a případně ho otáčejte nebo přemístěte. Když je dostatečně vysušené a má výraznou chuť, je připravené k podávání.
Sušenou panenku můžete nakrájet na tenké plátky a podávat jako pochoutku například na chlebu, s hořčicí nebo k sýru. Je skvělá také jako součást různých studených mís a využijete ji i při přípravě jednohubek a chlebíčků.
Je to zajímavý nápad na obložené prkýnko pro hosty. Určitě si to uložit do receptů!
Tak tohle musím určitě zkusit! Miluju sušené maso a s touhle recepturou to bude rozhodně stát za to. 🙂