Lahodné vanilkové dortíčky se sladkou ovocno-smetanovou čepičkou se doslova rozplývají na jazyku.
Suroviny na 12 kusů
Na těsto – 3 vejce – 100 g krupicového cukru – 2 lžíce teplé vody – špetka soli – 1 lžička jedlé soli – 100 g polohrubé mouky – 50 g špaldové mouky – 1 vanilkový lusk
Na krém – 200 g šlehačky – 1 sáček ztužovače na šlehačku – 1 hrst malin (mražených nebo čerstvých) – 200 g smetanového sýra – 60 g moučkového cukru
Postup
1. Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem a teplou vodou do pěny. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh.
2. Do žloutkové pěny pomalu zašlehejte jedlou sodu, polohrubou a špaldovou mouku a zrníčka z vanilkového lusku. Nakonec do těsta přimíchejte sníh z bílků.
3. Formičky na cupcaky naplňte těstem asi do 2/3 a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C asi na 20 minut.
4. Připravte si krém. Ušlehejte šlehačku se ztužovačem a zvlášť utřete maliny se sýrem a moučkovým cukrem. Pak do nich vmíchejte šlehačku.
5. Krémem naplňte cukrářské zdobící sáčky a ozdobte vychladlé dortíky.