Španělské Vánoce se neobejdou bez turrónu (čti: turónu) v různých podobách – tvrdý, měkký, v oplatce, s čokoládou, marcipánem… Zkuste třeba tenhle s lískovými ořechy, pistáciemi a mandlemi.
Potřebujete:
✿ 700 g medu
✿ 400 g cukru
✿ 2 bílky
✿ ¼ lžičky soli
✿ 1 lžičku vanilkového extraktu
✿ 1 lžíci pomerančové kůry
✿ 400 g mandlí
✿ 150 g pistácií
✿ 150 g lískových oříšků
✿ 2 jedlé papíry A4
1. Oříšky a mandle pražte v troubě při 120 °C 15 minut. Mezitím dejte do hrnce med s cukrem. Když začne bublat, snižte na střední teplotu a směs za stálého míchání vařte, dokud nedosáhne teploty 150 °C.
2. Bílky se solí vyšlehejte a k nim přidávejte pomerančovou kůru, vanilkový extrakt a horkou medovou směs. Nakonec opatrně vmíchejte teplé oříšky z trouby.
3. Pekáč vyložte potravinářskou fólií a na dno položte jedlý papír. Na něj rozetřete směs a přikryjte ji druhým jedlým papírem. Nechte ztuhnout v lednici 1–2 dny.
Vypadá to jako skvělý recept! Už jsem si připravila všechny ingredience a těším se, až to zkusím udělat o víkendu.
Nikdy jsem o turrónu neslyšela, ale vypadá to, že to bude super doplněk k našim tradičním vánočním cukrovím!
Turrón jsem zkusila poprvé loni, ale s čokoládou a bylo to fakt dokonalý! Určitě vyzkouším tento recept na Vánoce.
Wow, turrón vypadá jako lahodný dezert! Musím to vyzkoušet připravit s těmi oříšky, určitě to bude skvělé na Vánoce.