Křehké kořeněné pečivo speculaas (čti: spékulás) se v Holandsku podává už 6. prosince na svátek sv. Mikuláše.
Potřebujete:
✿ 1 šálek másla
✿ 1 šálek hnědého cukru
✿ 2 vejce
✿ 1 lžíci medu
✿ 2 lžičky pomerančové kůry
✿ 3,5 šálku hladké mouky
✿ ½ šálku mletých mandlí
✿ 3 lžičky skořice
✿ 1 lžičku kypřicího prášku
✿ ½ lžičky muškátového oříšku
✿ ½ lžičky mletého hřebíčku
✿ ¼ lžičky mletého bílého pepře
✿ ¼ lžičky mletého zázvoru
✿ ¼ lžičky mletého kardamomu
1. Vyšlehejte máslo s cukrem. Přimíchejte vejce, med a pomerančovou kůru. Zvlášť promíchejte mouku s mandlemi a vším kořením. Sypkou směs zapracujte do máslové a těsto pak nechte alespoň 4 hodiny v lednici.
2. Na válu s pečicím papírem vyválejte těsto na sílu asi 3 mm a vykrájejte sušenky.
3. Sušenky přesuňte i s papírem na plech a pečte v troubě při 180 °C 8–10 minut.
Takové kořeněné věci mám ráda, mohl by to bejt zajímavej experiment na víkend.
No páni, tolik koření! Zajímalo by mě, jak to chutná! Asi se pustím do pečení.
Já jsem do Holandska teď nedávno byla, a ty jejich spéculás jsou fakt skvělý! Budu muset zkusit recept.
Speculaas jsem nikdy nezkoušela, ale zní to skvěle! Kdo by to řekl, že i koření jako hřebíček se v sušenkách uplatní.
Tohle vypadá úžasně! Miluju sladké pečení, určitě to zkusím doma. Díky za recept.