Sušenky Madeleine (čti: madlen) neboli madlenky vznikly v Lotrinsku, kde je prý upekla komorná Madeleine polskému králi Stanislavovi. Tomu tak zachutnaly, že je po ní také pojmenoval.
Potřebujete:
✿ 85 g másla
✿ 160 g hladké mouky
✿ 1 lžičku kypřicího prášku
✿ 2 vejce
✿ 85 g cukru krupice
✿ špetku soli
✿ 1 lžičku vanilkového extraktu
✿ kůru z 1 citronu
✿ moučkový cukr
1. Prosejte mouku s kypřicím práškem do mísy. Vejce s cukrem a solí vyšlehejte do husté světlé pěny, do ní vmíchejte vanilkový extrakt a citronovou kůru. Zapracujte mouku s kypřicím práskem a rozpuštěné máslo.
2. Těsto nechte odležet 10 minut, pak ho lžící přendejte do máslem vymazaných formiček na pracny – plňte je do tří čtvrtin. Pak je vyskládejte na plech a pečte při 190 °C 12–15 minut. V polovině pečení plechy obraťte.
3. Upečené madlenky dejte vychladnout. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.
Madlenky jsou ideální a jednoduché na přípravu. Těším se, až je upeču pro svojí rodinu. Francouzské cukroví je vždy delikátní záležitost.
Jé, madlenky! Představujou mi moji dovolenou ve Francii, určitě vyzkouším. Je to zajímavý, že vznikly náhodou, moc hezká historka.
No tak to je super, aspoň vim, co o víkendu vyzkouším. Snad se mi to povede, pečení není zrovna moje parketa!
Tak to musím vyzkoušet! Madlenky zní jako skvělá volba k odpolednímu čaji. Francouzská cukrovinka, která vznikla díky polskému králi, to je vážně zajímavý příběh.