Tělo umí dát najevo, že má sladkého opravdu až nad hlavu, jen je třeba naslouchat jeho jemným signálům.
Co je sladké, to je dobré, takže je přirozené, že sladkou chuť člověk vyhledává. Je navíc dokázáno, že cukr podporuje produkci hormonu spokojenosti serotoninu a že má mírný vliv na potlačení vnímání bolesti. Jenže v nadměrném množství škodí.
Možná vám chybí zdroj energie
Plno lidí se domnívá, že cukr by měl energii dodávat. Jenže logicky, co jde nahoru, poklesne pak i rychle dolů. Prudký nárůst inzulinu způsobí nestabilní množství cukru v krvi včetně energie.
Pokud máte tendenci jíst sladké ve velkém, zřejmě vám chybí úplně jiný základní zdroj energie ve stravě, a sice bílkoviny a vláknina.
Pleť se vám brzy odmění
Ty normalizují energii, a tělo se nedostává do výkyvů nadbytku či nedostatku sil. Nadměrná spotřeba cukru navíc může způsobit dlouhodobé poškození kožních bílkovin, kolagenu a elastinu.
To vede k předčasnému výskytu vrásek a dalším známkám stárnutí pleti. Když dokážete cukr nahradit nějakou jinou, zdravější dobrůtkou, vaše pleť se vám záhy odmění.
Jsou lepší varianty
Téměř tři čtvrtiny imunitního systému se nachází ve střevech, kde ho podporují prospěšné střevní bakterie. A cukr má negativní vliv na kvasinky, respektive podporuje jejich bujení.
A přemnožené kvasinky můžou mít dopad na nadměrné nadýmání a bolesti břicha. Dobrá zpráva je, že chuť na sladké nemusíte potlačovat, stačí ji jen přesměrovat.
Místo rafinovaného cukru zkuste sáhnout po přirozeně sladkých potravinách, které tělu dodají energii bez výkyvů. Skvělou volbou jsou například datle, banány a jablka v rozumném množství.
Jsem zvědavá, jak moje pleť zareaguje, až omezím cukr. Možná to fakt pomůže na moje vrásky!