Suroviny na 4–6 porcí:
4 kulaté cukety (i klasické)
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 bílý lanýž (koupíte ve specializovaných prodejnách)
110 g měkkého kozího sýra
150 g čerstvého špenátu
1 lžíce olivového oleje
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
opražené piniové oříšky
lžíce medu na servírování
Postup:
Předehřejte troubu na 170°C. Cukety omyjte, ořízněte konce a vydlabejte dužinu. Pokud používáte cukety klasického tvaru, rozřízněte je podélně na půl a též.
Na středním ohni orestujte cibulku s nasekaným lanýžem, přidejte hrubě pokrájený špenát, česnek na plátky a hned odstavte.
Směs posolte a opepřete podle chuti, nadrobte do ní kozí sýr, promíchejte a naplňte a „zavíčkujte“ cukety. Naplněné cukety pečte 30– 45 minut. Hotové servírujte pokapané medem a posypané piniovými oříšky, můžete přidat špetku čerstvých bylinek. Místo medu lze použít jogurt nebo zakysanou smetanu.