Suroviny:
Těsto:
2 hrnky hladké špaldové mouky
1 hrnek třtinového cukru
2 středně velké cukety nastrouhané nahrubo (neloupané)
2 vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku hrubě mletých vlašských ořechů
3 lžíce mléka
2 lžíce jedlé sody
2 lžíce skořice
3 lžíce kakaa
Krém:
250 g mascarpone
2 polotučné tvarohy
100 g bílého jogurtu
4 lžíce třtinového cukru
čokoláda na postrouhání (70%)
černo-rybízový džem na potření těsta (nebo jiný nakyslý džem)
Postup:
Cuketu nastrouháme nahrubo a k ní přidáme všechny zbylé suroviny na těsto a promícháme. Vlijeme na plech s pečicím papírem a pečeme cca 20–25 minut při 175 °C (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí).
Mezitím si připravíme náplň. Mascarpone vyšleháme s tvarohem, bílým jogurtem a třtinovým cukrem do hladkého krému. Po vychladnutí rozkrojíme těsto na polovinu.
Jednu polvinu těsta potřeme džemem, druhou polovinu zhruba 2/3 krému. Pak placky slepíme k sobě pomazanými stranami. Zbytkem krému potřeme vršek těsta a nakonec ho postrouháme hořkou čokoládou. Necháme vychladit a uchováváme v lednici.
Tip!
Tento vynikající pokrm můžete ozdobit ovocem, vynikající jsou jahody, které chuť koláče zjemní.