Cuketový koláč z listového těsta je skvělý teplý i studený. Díky výborné chuti sýru vám v něm maso chybět nebude.
Potřebujete:
✿ 400 g listového těsta
✿ 3 menší cukety
✿ 2 stroužky česneku
✿ 2–3 lžíce olivového oleje
✿ 4 lžíce mascarpone
✿ 100 g tvrdého sýru
✿ 50 g čerstvého kozího sýru
✿ sůl, pepř
✿ hrst máty
1. Cukety omyjte a nakrájejte na tenčí kolečka. Česnek na plátky. Tvrdý sýr nastrouhejte najemno. Listové těsto rozválejte na kruhovou placku a vložte ji do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Vytvarujte asi 2cm okraje.
2. Nakrájenou cuketu i česnek smočte v oleji a pořádně je osolte a opepřete. Mascarpone smíchejte s nastrouhaným sýrem a směsí potřete dno koláče. Navrch naskládejte cukety s česnekem, aby se lehce překrývaly.
3. Pečte při 200 °C asi 15 minut, pak posypejte rozdrobeným kozím sýrem a dopečte ještě 15–20 minut dozlatova. Podávejte ozdobené lístky máty.
Jéé, tohle přesně potřebuju po náročném dni v práci! Kozí sýr miluju, určitě zkusím o víkendu.
Zní to jako perfektní lehký oběd nebo večeře, ideální na letní večery na balkóně s přáteli.
Já teda na sladký moc nejsem, ale tohle vypadá fakt skvěle! Jsem ráda, že existují alternativy k masovým jídlům.