Suroviny:
Na hranolky:
2 středně velké cukety
2 lžíce olivového oleje
1/2 šálku strouhaného parmazánu
lžička citronové šťávy
5 stroužků česneku
pepř
sůl
Na karbanátky:
300–350 g cukety
150 g měkkého salámu
100 g ovesných vloček
100 g tvrdého sýra
50–70 g strouhanky
1 lžíce drceného kmínu
2–3 ks stroužky česneku
1 ks vejce
špetka muškátového květu
majoránka
pepř
sůl
Postup:
Cukety oloupeme a odstraníme z nich jádřince. Nastrouháme je na hrubším struhadle stejně tak jako sýr. K dužině a sýru pak přidáme ovesné vločky, strouhanku, vejce, prolisovaný česnek a všechno koření.
Cuketovou směs na karbanátky promícháme a necháme chvíli odstát, cuketa pustí vodu, tu pak slijeme. Salám nakrájíme na drobnější kostičky a přidáme k ostatním ingrediencím.
Cukety nakrájíme na hranolky a naskládáme těsně vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. V misce promícháme olej, citronovou šťávu a utřený česnek. Mašlovačkou potřeme hranolky připravenou směsí a nakonec posypeme parmazánem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme do zrůžovění, tj. asi 15 minut. Mezitím vytvarujeme rukama menší karbanátky, které osmažíme ve větším množství dobře rozpáleného oleje.
Tip!
Můžete podávat s tatarkou, ale i jogurtovým dipem. Kdo má rád ostré, nemusí se bát chilli. Vynikající je i barbecue omáčka.