Suroviny:
100 g quinoy
4-6 malých cuket
250 g cherry rajčat
2 mladé cibulky
1 stroužek česneku
2 červené kapie
2 lžíce nasekaného tymiánu
2 lžíce nasekané bazalky
1 lžíce lněných semínek
50 g sýra pecorino
citronová šťáva a kůra z 1/2 citronu
sůl, pepř
olivový olej
Postup:
Quinou dejte do misky, propláchněte horkou vodou, zalijte ji dvojnásobným množstvím osolené vody a vařte podle návodu 15 minut.
Potom ji nechte 5 minut odpočívat, aby nasákla veškerou tekutinu. Troubu zahřejte na 190 °C. Umyté cukety podélně překrojte a vnitřky vydlabejte. Cukety s rajčaty poklaďte na plech, pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete.
Quinou smíchejte s nakrájenou cibulkou a paprikou, prolisovaným česnekem, bylinkami, umletými fenyklovými a lněnými semínky, polovinou nastrouhaného sýra pecorino a citronovou kůrou. Vše dobře zamíchejte a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Směsí naplňte cukety, navrch poklaďte kostky sýra pecorino a posypte lněnými semínky. Pečte 10 minut, poté vytáhněte rajčata a cukety ještě 5 minut dopečte. Cukety posypte čerstvými bylinkami a servírujte s pečenými rajčaty.
Tip!
Pokud budete mít nadbytek cuket, můžete je nastrouhat, ochutit octem, cukrem, solí či kmínem a připravit z nich cuketové zelí, které se hodí k jemnějším masům.
To vypadá na super letní jídlo, fakt lahůdka. A ten tip s cuketovým zelím je top, mám doma cuket jak na běžícím pásu, takže super využití. Díky za inspiraci!
Teda tohle musí bejt fakt dobrý! Cuketa s quinoou, to jsem ještě nedělala. A ty barvy, to bude i hezky vypadat. Zkoušela jsem už plněnou cuketu, ale tohle bude novinka.
Zajímavé spojení chutí a celkově nízkokalorické jídlo. Quinoa je výborný zdroj bílkovin a vlákniny, takže skvělá volba pro vegetariány. Těším se, až to vyzkouším doma.
Moc hezký recept, vypadá to chutně a ještě zdravě! Hledala jsem něco lehkého na léto a tohle je ideální. Určitě vyzkouším.