Suroviny na 4 porce:
● 150 g cukru
● 1 vanilkový lusk
● 600 ml smetany
● 6 žloutků
● podle chuti třtinový cukr
Na omáčku:
● 400 g mražených malin
● 50 g třtinového cukru
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem (při tření dbáme, aby se netvořila pěna). Vanilku rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Po zchladnutí vyjmeme vanilkovou tobolku a smetanu vmícháme k žloutkům. Pak nalijeme do mělkých zapékacích misek.
V troubě na 100 °C pečeme přes hodinu. Krém nemá zůstat tekutý, ale ani ne úplně tuhý. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle.
Nezvyšujeme však teplotu. Výsledkem by měl být tak akorát třaslavý krém. Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním crème brûlée posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme.
Karamelu dosáhneme buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě. Pár malin dáme stranou na ozdobu a zbytek prolisujeme přes jemné sítko. Šťávu ochutíme cukrem. Krém přelijeme šťávou a dozdobíme.