Suroviny na 4 porce:
150 g cukru
1 vanilkový lusk
600 ml smetany
6 žloutků
podle chuti třtinový cukr
Na omáčku:
400 g čerstvých nebo mražených malin
50 g třtinového cukru
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem. Vanilku rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Po vychladnutí vyjmeme vanilkovou tobolku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Při tření žloutků vždy dáváme pozor, aby se netvořila pěna.
Poté nalijeme do mělkých zapékacích misek. V troubě předehřáté na 100 °C pečeme něco málo přes hodinu. Krém by neměl zůstat tekutý, ale ani ne úplně tuhý. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle. Nezvyšujeme však teplotu. Výsledkem by měl být tak akorát třaslavý krém.
Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním créme brulée posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme. Karamelu dosáhneme buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě.
Pár malin dáme stranou na ozdobu a zbytek prolisujeme přes jemné sítko Šťávu ochutíme cukrem. Krém přelijeme šťávou a dozdobíme.